به گزارش بنکر (Banker)، در شرایطی که بازار املاک در نیمه شمالی شهر تهران طی سالهای اخیر با رکود دست و پنجه نرم میکند شیوع کرونا هم به این کسادی دامن زده است. البته تحت تاثیر رشد یکباره معاملات سفته بازانه و سوداگرانه، میانگین قیمت در منطقه ۱ از حدود متری ۲۳ میلیون تومان در اواخر سال گذشته به محدوده ۳۰ میلیون تومان رسید و دیگر پایین نیامد.
با این حال، هم اکنون کمتر فایلی را میتوان در شمال پایتخت پیدا کرد که قیمت های بیش از متری ۵۰ میلیون تومان برای آن تعیین شده باشد. این در حالی است که اوایل سال قبل نرخهای بعضاً تا متری ۱۰۰ میلیون تومان و حتی بیشتر هم دیده می شد.
به نظر می رسد بازار مسکن در شمال شهر تهران تا حدودی به ثبات قیمتی رسیده و اصطلاحاً بازار خود را شناخته است.
مظنه قیمت آپارتمان در شمال تهران
گشتی در آگهی های فروش ملک نشان می دهد قیمت یک آپارتمان نوساز ۱۴۴ متری در قیطریه ۶.۳ میلیارد تومان تعیین شده که متری ۴۳ میلیون و ۷۵۰ هزار تومان میشود.
آپارتمان نوساز دیگری در سعادت آباد با متراژ ۱۴۵ متر ۵.۸ میلیارد تومان فروخته میشود قیمت هر متر مربع آن ۴۰ میلیون تومان است.
یک آپارتمان ۱۰۰ متری پنج سال ساخت در جردن با قیمت ۳.۵ میلیارد، یعنی ۳۵ میلیون تومان در هر متر مربع به فروش می رسد.
از ابتدای اسفند ماه و با ورود ویروس ناخوانده کووید ۱۹ خرید و فروش در مناطق ۱ و ۲ پایتخت به نصف رسیده است. واسطههای ملکی میگویند گروهی از سفتهبازان در شمال تهران با استفاده از رکود فعلی اقدام به خرید واحدهای زیر قیمت میکنند و این بازار به شکل نیمه جان هنوز سرپاست.
در سوی دیگر مشاوران املاک در مناطق پر تقاضا از جمله ۴، ۵، ۱۴ و ۱۵ میگویند که ویروس کرونا بازار را تقریبا تعطیل کرده است. بعضی بنگاهدارها از نیمه دوم اسفند مغازه ها را بستهاند و هم اکنون عمده خرید و فروشها از طریق سایت های اینترنتی انجام می شود.
امتناع از انجام معامله البته بیشتر از طرف فروشندههاست، چرا که از آذر امسال به بعد با ورود سفتهبازان به بازار مسکن معاملات رونق گرفته بود و فعالان انتظار داشتند شب عید با یک بازار خوب مواجه باشند.
اندک معاملاتی که این روزها در بخش سرمایهگذاری یا تبدیل به احسن انجام میشود در واحدهای خالی است، چراکه متعاملین از مواجهه با یکدیگر خودداری میکنند.
یکی از مشاوران املاک در منطقه یک تهران درباره وضعیت این روزهای بازار مسکن به ایسنا، گفت: با افزایش معاملات طی یکی – دو ماه اخیر قیمتها در بهمن ماه بین سه تا هفت درصد در منطقه یک افزایش پیدا کرد که البته تاثیر منفی روی معاملات ایجاد نکرد.
وی افزود: این روند ادامه داشت تا اوایل اسفند که گفتند ویروس کرونا آمده است و به یکباره معاملات نصف شد. اما با توجه به اینکه اغلب خریدها در منطقه یک به قصد سرمایه گذاری است به نظر می رسد اوضاع در منطقه یک به نسبت دیگر مناطق بهتر است.
خانه در تهران متری ۱۵.۶ میلیون تومان
بنابراین گزارش، آخرین ماه از سال ۱۳۹۸ بازار مسکن تهران رونق چندانی نداشت و معاملات ۱۰ هزار و ۲۴۲ فقره بود که نسبت به بهمن ماه ۲۴ درصد و نسبت به اسفند سال قبل از آن ۲۱ درصد کاهش پیدا کرد. این در حالی است که معمولاً در اسفند ماه سال های قبل شاهد افزایش معاملات نسبت به بهمن ماه بودیم. با این حال بازار مسکن پایتخت از رشد قیمتها بینصیب نماند و میانگین قیمت مسکن شهر تهران نسبت به بهمن ماه ۸.۷ درصد و نسبت به اسفند ماه سال قبل ۴۲ درصد بالا رفت و به عدد بیسابقه ۱۵.۶ میلیون تومان در هر متر مربع رسید. این بالاترین نرخ رشد ماهیانه از اردیبهشت ماه تا کنون بوده است.
از طرفی قیمت مسکن در جنوب شهر تهران تحت تاثیر تورم، افزایش نرخ ارز و انتظارات تورمی با رشد مواجه شده است؛ بخش قابل توجهی از این رشد قیمت در سه ماهه پایانی سال گذشته انجام شد. اما به نظر می رسد میزان افزایش در واحدهای نوساز، نامتعارف است.
رشد نامتعارف قیمت واحدهای نوساز
رشد قیمت در کلیه گروههای سنی آپارتمان در جنوب تهران محسوس بوده، اما واحدهای کلید نخورده افزایش بیشتری را تجربه کردهاند که علت این مسئله میتواند به کمبود فایلهای نوساز مربوط باشد. در شرایطی که در اسفندماه سال گذشته میانگین رشد قیمت مسکن در شهر تهران نسبت به اسفندماه ۱۳۹۷ بالغ بر ۴۲ درصد بود، میانگین افزایش قیمت در بعضی مناطق جنوبی بیش از ۶۰ درصد به ثبت رسید.
با وجود آنکه در نیمه شمالی شهر تهران انبوه آپارتمانهای نوساز و خالی دیده میشود، بازار مسکن در جنوب شهر با فشار تقاضا و کمبود عرضه در واحدهای کمتر از سه سال مواجه است.
گزارش های میدانی نشان می دهد در اغلب مناطق جنوبی تهران رشد قیمت مسکن اتفاق افتاده اما در جنوب غربی تهران نرخ ها بهخصوص در آپارتمانهای ۱۰ سال به بالا متعادل تر از مناطق شرقی است. البته در تمام مناطق ۲۲ گانه شهر تهران به سختی بتوان آپارتمان با قیمت کمتر از ۴۰۰ میلیون تومان پیدا کرد.
کمبود عرضه به دلیل شیوع کرونا
از ابتدای اسفند ماه و با شیوع ویروس کرونا بسیاری از خریداران و فروشندگان تا رسیدن به یک فضای قابل اطمینان از نظر بهداشت و سلامت و البته چشم انداز روشن تر اقتصادی، معاملات را به حالت تعلیق درآورده اند اما گشتی در فایلهای موجود در محله های جنوبی تهران نشان می دهد معدود فروشندگان عمدتا پول لازم، واحدهای خود را زیر قیمت به فروش می رسانند.
در محله علی آباد یک آپارتمان ۴۳ متری چهار سال ساخت با امکانات کامل به مبلغ ۳۹۰ میلیون تومان فروخته می شود. قیمت یک آپارتمان ۴۸ متری سه سال ساخت دارای آسانسور، انباری و بالکن، بدون پارکینگ در اتوبان نواب میدان ۹ دی ۴۳۵ میلیون تومان تعیین شده است. در محله بریانک، واحد ۴۰ متری ۱۴ ساله واقع در طبقه دوم بدون امکانات و بدون آسانسور به مبلغ ۳۸۰ میلیون تومان به فروش می رسد.
نرخ تورم مسکن در جنوب تهران
پنج منطقه واقع در نیمه جنوبی شهر تهران شامل مناطق ۱۸، ۱۶، ۱۵، ۱۱ و ۱۴ همچنان جزو مناطقی هستند که از بالاترین نرخ تورم ماهیانه برخوردارند، با این حال آمار نشان میدهد از سرعت رشد قیمت در مناطق جنوبی تهران کاسته شده است.
بهمن ماه ۱۳۹۸ یازده منطقه واقع در نیمه جنوبی شهر تهران شامل مناطق ۹ تا ۲۰ از بالاترین رشد سالیانه قیمت مسکن برخوردار بودند. بیشترین افزایش سالیانه قیمت یک متر مربع خانه به منطقه ۱۶ با ۶۶ درصد افزایش سالیانه تعلق داشت. پس از آن مناطق ۱۹ و ۱۸ به ترتیب با ۶۰ و ۵۷ درصد رشد سالیانه قیمت مسکن مواجه بودند. این در حالی است که متوسط افزایش قیمت در کل شهر تهران ۴۴ درصد بود.
در حال حاضر میانگین قیمت مسکن در سه منطقه ۱۶، ۱۹ و ۱۸ که دارای بالاترین درصد افزایش سالیانه قیمت هستند، به ترتیب ۸.۳، ۸.۵ و ۷.۱ میلیون تومان در هر متر مربع است. بهمن ماه پارسال میانگین قیمت در این مناطق به ترتیب متری ۵، ۵.۳ و ۴.۵ میلیون تومان بود.
سال ۱۳۹۸ مناطق واقع در نیمه جنوبی شهر تهران فاصله ایجاد شده در خصوص رشد قیمت مسکن را با مناطق شمالی پایتخت جبران کردند و شواهد نشان می دهد که از سرعت افزایش قیمت در جنوب تهران کاسته شده است؛ به طوری که بهمن ماه امسال در بین مناطقی که دارای بالاترین رشد ماهیانه قیمت بودند، پنج منطقه در جنوب و پنج منطقه در شمال تهران قرار داشتند.