کارشناسان نیز مشکلات بانکها را از زوایای مختلفی بررسی میکنند و برای حل مشکل، پیشنهادهای متفاوتی ارائه میدهند.
به گزارش بنکر (Banker)، ازجمله کامران ندری، کارشناس امور بانکی که درباره ریشه ناترازی بانکها و اثر آن بر اقتصاد ایران و فعالیت بانکها، در گفتوگو با تجارتنیوز توضیح داده که ناترازی در دو حوزه میتواند اثر خود را نشان دهد.
نوع اول درباره کمبود نقدینگی است؛ یعنی بانکها در پایان روز با توجه به برداشتهایی که سپردهگذاران انجام میدهند، ممکن است دچار کسری نقدینگی شده و ذخایر کافی و دارایی نقد نداشته باشند که بتوانند آن را بفروشند.
از طرفی دسترسی کافی هم به بازار بین بانکی نداشته باشند و نتوانند کسری خود را از بازار بینبانکی تأمین کنند.
در اینجا ناچار از اضافهبرداشت از بانک مرکزی میشوند که این اضافهبرداشت از بانک مرکزی آثار تورمی بر اقتصاد کشور بر جای میگذارد و درواقع این نوع ناترازی بر اثر ریسک نقدینگی به وجود میآید.
به گفته این اقتصاددان، نوع دوم ناترازی زمانی رخ میدهد که داراییهای بانک نتواند بدهی بانک را پشتیبانی کند.
زیرا بانکها متناسب با بدهیهایی که دارند، باید دارایی هم داشته باشند تا اگر مجبور شدند، بدهی خود را تعدیل و پرداخت کنند و بتوانند از طریق فروش داراییهایشان این کار را انجام دهند.
ندری همچنین اضافه کرده: «اگر زیانی بر اثر عملیات بانکی اتفاق بیفتد، این زیان از محل سرمایه بانکها تأمین میشود و اگر بانکها سرمایه کافی نداشته باشند و ارزش داراییهایشان هم به اندازه بدهیهایشان نباشد، آنها اصطلاحا دچار ورشکستگی ترازنامهای میشوند».
او تأکید دارد که با این حال هنوز در ایران ترتیبات مورد نیاز برای حل مشکل بانکهای ناتراز ایجاد نشده و این یکی از مشکلات ساختاری اقتصاد ایران محسوب میشود.
اگرچه ممکن است با توجه به تورم بالایی که در اقتصاد کشور وجود دارد، هرازگاهی بانکها داراییهای خود را تجدید ارزیابی کنند و ارزش داراییهای خود را افزایش دهند و از لحاظ حسابداری و روی کاغذ، مشکل ورشکستگی ترازنامه آنها حل شود.
خلأهای اقتصاد ایران
ندری همچنین عملکرد وزارت اقتصاد و بانک مرکزی در کاهش و بهبود ناترازی بانکها را ناکافی ارزیابی کرده و گفته: «مجموعه وزارت اقتصاد و بانک مرکزی درباره مشکل ورشکستگی ترازنامه بانکها کار خاصی را نتوانستهاند انجام دهند و این یکی از خلأهایی است که در اقتصاد ایران وجود دارد.
این مشکل، ساختاری است و ترتیبات نهادی برای حل مسئله بانکهای ورشکسته با کمترین هزینه در اقتصاد ایران ایجاد نشده است.
بههمینخاطر وزارت اقتصاد و بانک مرکزی در این زمینه کارنامه خوبی ندارند.
بانکها با علم بر اینکه این اقتصاد از یک طرف نمیتواند مسئله ورشکستگی بانک را تحمل کند و از طرفی دیگر، به لحاظ ساختاری راهحلی برای بانکهایی که دچار ناترازی میشوند ندارد، خود را در یک بنبست میبینند و به این کجمنشی دامن میزنند؛ زیرا اطمینان دارند که هیچ وقت ورشکسته اعلام نمیشوند و از این نظر هیچ خطری آنها را تهدید نمیکند».
بانکهای ایران همیشه به نفع خود عمل میکنند چون خسارت خود را از تورم میگیرند یعنی اینکه خودشان عامل اصلی تورم هستند
بانکها توی ایران هیچ وقت ورشکسته نمیشن چون دولت فورا از جیب مردم بهشون کمک میکنه