به گزارش (Banker)، در ابتدای روز، رئیسجمهوری برای خنثی کردن فعالیت دلالان برای بیثباتی بازار، درباره ضرورت نظارت بر فضای مجازی و بازار ارز صحبت کرد و به بانک مرکزی و دستگاههای مربوطه دستور داد از فضاسازیهای کاذب در قیمت ارز و کالا، با جدیت جلوگیری کنند. در ادامه خبری از سوی رئیسجدید بانک مرکزی منتشر شد.
به گفته صالحآبادی، نه تنها هیچگونه کمبودی در بازار ارز در سامانههای مبادلاتی کشور وجود ندارد و حتی در بعضی از این سامانهها با مازاد عرضه ارز روبهرو هستیم. این نخستین اظهارنظر رسمی سکاندار جدید بانک مرکزی درباره فضای حاکم بر بازار ارز است.
کارشناسان اقتصادی بر این باورند که این اظهارنظر در کوتاهمدت میتواند در بازار ارز موثر باشد؛ اما بهطور قطع همانطور که رووسای پیشین بانک مرکزی نیز تجربه کردند، ثباتبخشی به بازار ارز تنها با تکیه بر اظهارنظرهایی از این دست، صورت نمیگیرد و نیازمند اقدامات اصلی از سوی سیاستگذار پولی است.
در حال حاضر مهمترین موضوع بازار ارز، لغو تحریمهای بینالمللی و آزادسازی منابع است که میتواند بر فضای حاکم بر فضای کلان کشور تاثیر کاهشی بگذارد.
فرمان جدید رئیسی
به گزارش پایگاه اطلاعرسانی ریاست جمهوری، روز گذشته رئیس جمهوری همه وزارتخانهها و دستگاهها را موظف کرد در خنثیسازی تحریمها و تنظیم بازار کالاهای اساسی همکاری کنند و مقرر شد معاون اول رئیسجمهور، مسوولیت هماهنگی فعالیتهای دولت برای خنثیسازی تحریمها را برعهده گیرد.
رئیسی روز یکشنبه در جلسه ستاد هماهنگی اقتصادی دولت، با اشاره به نقش دلالان در فضای مجازی برای بیثبات کردن بازار ارز، به بانک مرکزی و دستگاههای مربوط دستور داد از فضاسازیهای کاذب در قیمت ارز و کالا، با جدیت جلوگیری کنند. رئیسی همچنین بانک مرکزی و وزارت امور اقتصادی و دارایی را موظف کرد مدیریت تراز بانکها بهویژه بانکهای خصوصی و تمرکز بر مهار و هدایت نقدینگی به سمت تولید را در اولویت قرار دهند.
اظهارنظر صالحآبادی در مورد بازار ارز
مورد دیگر اینکه در روز یکشنبه، دو خبر مهم درباره مدیریت بازار ارز و عرضه و تقاضا در این بازار منتشر شد. در ابتدای روز گذشته علی صالحآبادی، رئیس کل بانک مرکزی در حاشیه نشست دیروز کمیسیون اقتصادی مجلس و در جمع خبرنگاران درباره گزارشی مبنی بر افزایش نامتعارف قیمت ارز طی ۴ سال آینده تصریح کرد که این گزارش در دولت قبل تهیه شده و نظرات یک کارشناس بوده است و به هیچوجه نظر دولت سیزدهم نیست.
صالحآبادی در ادامه اشاره کرد که دولت سیزدهم هیچکدام از مفروضات و مبانی این گزارش را قبول ندارد، ما بهرغم فشارهای تحریمی توانستیم آرامش را در بازار ایجاد کنیم و انشاءالله این موضوع تداوم خواهد داشت. منابع ارزی حاصل از صادرات نفتی و غیرنفتی در سامانه نیما عرضه میشود و خوشبختانه اکنون هیچگونه کمبود ارز در سامانه نداریم و حتی بعضا مازاد عرضه ارز را در سامانهها شاهد هستیم.
رئیس کل بانک مرکزی درباره فضای بازار در روزهای آتی افزود که ما سیاستهای جانب عرضه ارز را تقویت خواهیم کرد و در جانب تقاضای ارز هم اولویتهای کشور مدنظر قرار میگیرد و نگاه به تولید داخل برای توسعه هم باید داشته باشیم. ما باید بتوانیم در بازار ارز تعادل در عرضه و تقاضا را ایجاد کنیم تا یک آرامشی را دربازار ارز ایجاد کند.
صالحآبادی در ادامه افزودکه برای روزهای آتی آرامش را در بازار پیشبینی میکنم، تمام تلاش ما بر این خواهد بود که این آرامش را در بازار ارز همچنان حفظ کنیم. بازار ارز باید برای فعالان اقتصادی پیشبینیپذیر شود. بنابراین در این راستا هم سیاستهای لازم را اتخاذ خواهیم کرد.
البته سیاستهای مختلفی در این زمینه وجود دارد مثلا تقویت تعاملات بانکی ما با کشورهای دوست و همکار که جزو برنامههای جدی است و همچنین تقویت صادرات غیرنفتی کشور و تعامل با بخش خصوصی هم بسیار مهم است که ارز حاصل از صادرات غیر نفتی و عرضه آن در بازار و سامانه نیما میتواند به تعادل دربازار کمک کند.
همچنین او درباره موضوع حذف ارز ترجیحی برای واردات کالاهای اساسی تصریح کرد که این موضوع در ستاد اقتصادی دولت در حال رسیدگی است، نتایج آن اعلام خواهد شد؛ منتها تا زمانی که تخصیص ارز ۴۲۰۰ تومانی به یکسری کالاهای خاص و اساسی مطرح است، ما اختصاص خواهیم داد.
صالحآبادی با اشاره به بررسی موضوع رمزارزها در کمیسیون اقتصادی مجلس گفت که در آینده رمزارز ملی را بهصورت آزمایشی راهاندازی خواهیم کرد و در حال حاضر بانک مرکزی بررسیهای خود را روی آن انجام میدهد. امیدواریم ضوابط آن در شورای پول و اعتبار نهایی شود تا این موضوع که بهصورت محدود از سوی برخی کشورها دنبال شده است، در ایران نیز راهاندازی شود.
توضیحات سازمان برنامه و بودجه
روز گذشته یک گزارش درباره پیشبینیهای متغیرهای اقتصادی به نقل از کارشناسان سازمان برنامه و بودجه منتشر شد که تغییرات نرخ ارز را تا با سناریوهای وجود یا لغو تحریمها مقایسه کرده بود. به گزارش این سازمان، برنامهها و رویکردهای دولت سیزدهم در بخش اقتصادی تغییرات بنیادی کرده که نمونه آن را میتوان در بخشنامه بودجه سال ۱۴۰۱ به وضوح مشاهده کرد.
به نوشته دنیای اقتصاد، پیشبینی میشود با اجرای این تغییرات، کسری بودجه جبران و رشد اقتصادی قابل توجهی در کشور ایجاد شود. در ادامه این اطلاعیه آمده که گزارش منتشرشده در شبکههای اجتماعی در مرحله اولیه یک مطالعه بوده و با فرض ادامه سیاستهای گذشته تهیه و برای اطلاع و آگاهی از نظرات کارشناسی درون سازمان تهیه شده بود. این جدول حاوی پیشبینیهای فردی است، زمان تهیه آن به دولت قبل (دوازدهم) برمیگردد و هیچگونه قابلیت انتشار و استناد ندارد و مورد تایید سازمان برنامه و بودجه نیست.
۲ خبر مثبت خارجی
در کنار خبرهای داخلی، اخبار خارجی مثبتی در فضای بازار ارز کشور حاکم است. مورد اول اینکه هیاتی از ایران برای از سرگیری مذاکره در چند روز آینده به بروکسل خواهد رفت. به نقل از منابع رسمی، احمد علیرضابیگی، نماینده تبریز در مجلس، در روز یکشنبه (۱۷ اکتبر۲۵ مهر) پس از دیدار با حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه ایران گفت ایران قرار است مذاکراتی را با قدرتهای جهانی درباره برنامه اتمی ایران، از چهار روز دیگر (۲۹ مهرماه) از سر بگیرد.
به گفته این نماینده مجلس، این مذاکرات با اتحادیه اروپا است و قرار نیست آمریکا در آن شرکت کند. همزمان گزارش شده است که نمایندگان روسیه و چین نیز در این مذاکرات حضور دارند.
دیگر اینکه خبرهای مثبتی از آزادسازی داراییهای مسدودی ایران وجود دارد. به گفته منابع رسمی، وزرای دارایی آمریکا و کرهجنوبی توافق کردند درباره داراییهای مسدودشده ایران در سئول با یکدیگر همکاری کنند.
در این راستا وزارت اقتصاد و دارایی کرهجنوبی اعلام کرد که هونگ نام کی، وزیر دارایی این کشور و جنت یلن، وزیر خزانهداری آمریکا روز جمعه هفته گذشته در حاشیه نشست گروه ۲۰ (G-۲۰) در ونیز ایتالیا یک نشست دوجانبه برای بحث درباره موضوعات مختلف برگزار کردند که یکی از آنها نحوه آزادسازی داراییهای مسدودشده ایران در حسابهای بانکی کرهجنوبی بوده است.
سئول در تلاش است با حمایت ایالات متحده از یک کانال در سوئیس برای استفاده از بخشی از پول مسدودشده ایران در کرهجنوبی برای فروش کالاهای بشردوستانه، شامل محصولات درمانی شرکتهای سوئیسی به ایران استفاده کند.