به گزارش بنکر (Banker)، این گزارش از سنگینی فشار تورم بر سفره کمدرآمدها حکایت دارد. بهگونهای که نرخ تورم سالانه در تیرماه امسال به 40.5درصد رسید که در بین دهکهای مختلف در بازه 38.9درصد برای دهک دهم(ثروتمندترین) تا 44.8درصد برای دهک اول(فقیرترین) نوسان داشته است.
افزون بر این محدوده تغییرات تورم سالانه در گروه خوراکیها و آشامیدنیها بین 54.2درصد برای دهک چهارم تا ششم و 55.9درصد برای دهک اول در جریان بوده است.
این در حالی است که کمترین فشار تورم کالاهای غیرخوراکی و خدمات را دهک متوسط ششم به میزان 31.6درصد و بیشترین فشار را دهک ثروتمند دهم به میزان 34.9درصد تحمل کرده است.
بر اساس اعداد مربوط به تورم در ميان دهكهاي مختلف هزينهاي، فاصله تورمي دهكها در اين ماه به ۵.۸ واحد درصد رسيد كه نسبت به ماه قبل (۴.۴ واحد درصد) ۱.۴ واحد درصد افزايش داشته است.
فاصله تورمي در گروه عمده «خوراكيها، آشاميدنيها و دخانيات» نسبت به ماه قبل ۰.۵ واحد درصد افزايش داشته است و در گروه عمده «كالاهاي غير خوراكي و خدمات» نسبت به ماه قبل بدون تغيير است. پيش از اين در فروردين ماه سال 98 رشد قيمت خوراكيها تا مرز 84 درصد رفته و تورم نقطهاي در كالاهاي غير خوراكي نيز در سطح 37.8 درصد قرار داشته كه بيشترين سطوح تورمي را تا قبل از ماه اخير در اين سالها ثبت كردهاند.
اكنون اما رشد قيمت خوراكيها افزايش شديدتري پيدا كرده و 2 واحد درصد از ابتداي 98 بالاتر بوده است. اين افزايش گويا عاملي شده تا رشد قيمت در دهكهاي پايينتر بيش از دهكهاي بالاتر باشد. در خرداد ماه تنها دهكهاي اول و دوم تورم بالاي 60 درصد را تجربه كرده بودند.
در اين ماه تورم نقطهاي 60 درصدي به دهك سوم نيز سرايت كرده است.
در همين رابطه تورم دهك اول برابر با 66.7 درصد بوده كه بيشترين ميزان را در بازه سالهاي اخير داشته است. اين شاخص در دهكهاي دوم و سوم نيز فراتر از مرز 60 درصد ثبت شده است. اين در حالي است كه تورم نقطهاي در دهك دهم معادل با 49 درصد رقم خورده و كمترين رشد سالانه را در ميان دهكهاي درآمدي جامعه داشته است.
بررسي ماهانه رشد قيمتها نيز نشان ميدهد هنوز سرعت افزايش قيمتها در طبقات كم درآمد بالاتر از پردرآمدترها بوده است. براساس دادهها، تورم ماهانه دهك اول برابر با 5 درصد و تورم دهك دهم معادل با3.9 درصد ثبت شده است.
رشد بيشتر قيمتها در طبقات كمدرآمد در ماههاي اخير در حالي رقم خورده كه يكي از مبناهاي سياستگذاريها توجه بيشتر به قشر كمدرآمد بوده است. مقايسه دادههاي آماري تورم نشان ميدهد اين رشد قيمت در طبقات پايينتر به مراتب فاصله بيشتري را با پردرآمدها ثبت كرده است.
پاسخ بانك مركزي به انتقادها
دادههاي تازه از شرايط تورمي در دهكهاي درآمدي در حالي با هشدارهاي كارشناسي نسبت به عواقب گرانيها در كشور همراه شده كه بانك مركزي در تازهترين واكنش به اين انتقادها و هشدارها بر «تخليه اثر تورمي حذف يارانهها از كالاي اساسي» تكيه كرده و ميگويد «اكنون مولفههاي پولي مهمترين عامل باقيمانده تورم در كشور هستند. نقدينگي و به ويژه پايه پولي در شرايط فعلي اقتصاد ايران، عامل عمده تورم بالاي فعلي هستند كه كنترل آنها، كاهش تورم در ماههاي آينده را تضمين ميكند.»
بانك مركزي همچنين كند شدن سرعت رشد پايه پولي در ماههاي اخير را از جمله نشانههاي «توفيق دولت در مسير كنترل تورم در ماههاي آينده» عنوان كرده و افزوده است: كاهش سرعت رشد پايه پولي از ۹.۲ درصد در سه ماهه ابتدايي سال گذشته به ۶ درصد در سهماهه ابتدايي سال جاري، جديدترين شاهد از ميسر صحيح دولت در كنترل تورم است.