شفافسازی بانک تجارت نشان میدهد در طرح فروش اوراق 30 درصدی، پول جدیدی جذب نشده و تنها سپردههای قبلی بانک به این اوراق تبدیل شدهاند.
به گزارش بنکر (Banker)، حدود یک ماه است که بانک مرکزی از اوراق گواهی سپرده خاص با نرخ سود 30 درصدی، به عنوان یکی از ابزارهای اعمال سیاستهای پولی انقباضی خود استفاده میکند.
موضوعی که اگرچه اهل فن پیرامون اثرگذاری آن اختلاف نظر داشتند، حداقل روی کاغذ تصمیمی درست در مسیر مهار تورم به شمار میرفت.
با این حال، برخی از کارشناسان تاکید داشتند که نحوه اجرای این سیاست به شکلی است که انگیزه کافی را برای سپردهگذاری در بانکها ایجاد نخواهد کرد.
به نوشته تجارت نیوز، حال بانک تجارت در گزارش شفافسازی خود که به تازگی در سامانه کدال منتشر کرده، تا حدودی این ادعا را تایید میکند.
بانک تجارت در این گزارش تاکید کرده که غالب فروش گواهی مذکور از محل تبدیل سپردههای بانک صورت پذیرفته است.
به عبارت دیگر، در طرح فروش اوراق 30 درصدی، پول جدیدی جذب نشده و تنها سپردههای قبلی بانک به این اوراق تبدیل شدهاند.
ماجرای گواهی سپرده خاص 30 درصدی از کجا شروع شد؟
نیمه نخست بهمن ماه امسال بود که بانک مرکزی از انتشار گواهی سپرده خاص با نرخ سود علیالحساب ۳۰ درصد سالانه با هدف تامین سرمایه در گردش واحدهای تولیدی توسط شبکه بانکی کشور خبر داد.
در آن زمان، مجوز انتشار 280 هزار میلیارد تومان از این گواهی سپرده به بانکها ابلاغ و مقرر شد که انتشار این اوراق، طرحی موقت باشد.
با این حال چندی بعد بانک مرکزی با تاکید بر استقبال قابل توجه از گواهی سپرده خاص با سود 30 درصدی اعلام کرد که تا هر زمان که تشخیص دهد، از این ابزار پولی به منظور هدایت هدفمند نقدینگی استفاده خواهد کرد.
همچنین احسان خاندوزی، وزیر اقتصاد و دارایی، در واکنش به انتشار گواهی سپرده خاص توسط بانک مرکزی، اعلام کرد که این سیاست در مهار نوسانات ارزی موفق بوده و بحثهای کارشناسی در دولت برای ادامه این سیاست ادامه دارد.
وی همچنین تاکید کرد که همچنان تصمیمی درباره افزایش نرخ سود سپردههای بانکی خارج از گواهی سپرده اتخاذ نشده است.
بانک تجارت؛ مشتی نمونه خروار
با در نظر گرفتن گزارش شفافسازی بانک تجارت به عنوان مشتی نمونه خروار، به نظر میرسد که گواهی سپرده خاص که با هدف جذب نقدینگی سیال و هدایت آن به سوی تولید منتشر شده بود، نتوانسته آنطور که انتظار میرفت به هدف خود دست پیدا کند.
زیرا آنطور که بانک تجارت در گزارش خود ذکر کرده، احتمالا پول جدیدی وارد بانکها نشده و تنها شکل همان منابع درون بانک تغییر پیدا کرده است.
این در حالیست که سالهاست که کارشناسان اقتصادی به سیاستگذاران توصیه میکنند از ابزار نرخ سود سپرده بانکی برای مهار تورم استفاده کنند.
اما حالا که نرخ سود بانکی در قالب این گواهی سپرده افزایش یافته، به نظر میرسد که این سیاست جذابیت و کارایی لازم را نداشته و کارشناسان، علت آن را نیز نحوه انتشار این اوراق قلمداد میکنند.
چرا گواهی سپرده 30 درصدی جذاب نیست؟
بهاءالدین حسینی هاشمی، کارشناس پولی و بانکی، در گفتگویی که پیشتر پیرامون این موضوع با تجارتنیوز داشت، اظهار کرد: «این گواهی سپرده، یک ساله است اما با توجه به اینکه بازخرید آن پیش از این بازه مشمول شکست سود است، احتمالا با استقبال خوبی مواجه نشود.
به این ترتیب، به نظر نمیرسد که این سیاست انقباضی کارکرد قابل قبولی داشته باشد. زیرا آنچه که بازارها را تحریک میکند، سپرده کوتاهمدت است.»
وی همچنین با اشاره به اختلاف نرخ سود این گواهی با تورم بالای 40 درصد در اقتصادی ایران تصریح کرد: « نرخ سود سپرده باید حداقل چیزی در حدود نرخ تورم باشد و میزان آن بر تقاضا به گونهای سنجیده شود که پول در بانکها بماند و وارد دیگر بازارها نشود.
با انتشار این گواهی نیز، نرخ سود تنها برای یک ابزار افزایش یافته و نرخ سود سپردههای دیگر، به ویژه سپردههای کوتاهمدت ثابت باقی مانده است که این شرایط، خیلی جذاب نیست.»
خیلی ها سپرده گذاری کردند اگه ادامه وزمان بیشتر بود بانک تجارت هم متوجه این اقدام خوب میشد که شغل های کاذب مانند دلالی های دلار ارزش و……خیلی کمتر می شد ونقدینه گی ها دربانک ها جمع شده واقتصاد کشور بهتر میشد
شما هدفت چیه بورسی یا دلال ارز یا برج سازی
این شب عید از طمع ورزی و مردم آزاری دست بردار
می دانم تا آخر عمرت به فکر پولی و آرامش نداری
سود بانکی یک راه اقتصادی جهت جذب نقدینگی هست و تمام دولتها به اجبار انجام میدهند چون گاهی تورم زیاد میآفریند ولی تورم کاملا متفاوت با ارز و طلا و مثلا چسبنده نیست. چرا دولت با اینکه میتوانست ادامه دهد نداد. این خیلی مهم هست که فقط یک هفته. دولت طرفدار افزایش دلار هست چون تامین بودجه میکند و در سود بانکی کمتر کردن منافع دولت. چون بجای ۲۰ باید سی بدهد.
افزایش نرخ سود اقدامی درست است اما باید برابر نرخ تورم یعنی ۵۰درصد باشد
تا زمانی که اقتصاد مال خرید باشه اوضاع کشور هم همینی که هست هر کی نمیتونه جمع کنه بره 🤣🤣🤣🤣🤣😂😂😂😂
تنها راه نجات مردم از دست بانکها وسودهاشون اینه که فضا برای کار کردن مردم باز بشه متاسفانه مردم دیگه رغبت نمیکنند در ایران سرمایه گذاری کنند وکار وکسبی راه بیندازند چون از برای هر کاری هفت خان رستم را باید پشت سر بگذارند و در این راه اینقدر باید به آرمانهای مختلف باید باح بدهند که در آخر دیگه چیزی براشون باقی نمی مونه وعده کمی هم که از این هفت خان رد می شوند تازه با اداره مالیات بر می خورند که پیش از درامدشون براشون مالیات وجریمه های من در آوردی میبندد و فقط یه خستگی وکلی بدهی و قسط وام براشون می مونه پس ترجیع می هند که سرمایه شون را یا تو بانک بزارنند واز سودش برای زندگی استفاده کنند یا بیفتند توکار دلالی زمین طلا و دلار حالا شما بگو سود بانک رباست وحرام گناهش گردن دولتی هست که سواد اقتصادی ندارد و به مردش به جای ماهیگیری ماهی سهمیه ای میدهد
این طرح زمان موفق میشود که کوتاه مدت باشد حداکثر ۳ماه یکسال ممکن است تجمع تورم باعث نابودی پول شود مثلا الان تورم ۴۶درصد است در طول سپرده گذاری حداقل ۴۶درصد دیگر اضافه میشود یعنی تورم دوبرابر سود ثابت .
سپرده های 30درصدی مهلت 7روزه داشت که درعرض 3روز همه اوراق به فروش رسید.وخیلی ها فرصت سرمایه گذاری راپیدانکردند.این نشان استقبال خوب مردم بود.برای اینکه دیگران هم فرصت سرمایه گذاری پیدا کننددولت باید این طرح را ادامه دهد.
آه و نفرین این مردم برای شماست شما یا بورسی هستی یادلال ارز یا برج سازی کلا شما نه به فکر مردمی و نه به فکر نظام هستید فقط تشنه تورم و گرانی و طرفدار افزایش نقدینگی در بازار هستید سپرده ۳۰ درصد دولت آقای رییسی مشتی تو دهن همه طرفداران گرانی است درود بر آقای فرزین
تا زمانی که سود و بهره بانکی در کشور رایج و روز بروز بر سود بانکی اضافه میشود، تورم افسارگسیخته اقتصاد کشور را بشدت آزار میدهد پس تنها ره رهایی از تورم افسارگسیخته ، به صفر رساندن سود و بهره بانکی است، چون در این زمان پولی از بانکها خارج نمیشود، فقط از این بانک به آن بانک واریز میگردد، و رباخوران بطور تصنعی عنوان میکنند که پولها از بانک ها دارد خارج میشود ، و این یک اشتباه محض است و همین دلیل غیر موجهی برای بالا بردن نزول بانکی ست، معمولا کشورهایی که تورم پولی ندارند کشورهایی هستند که سود و بهره بانکی در حدود صفر است ، ولی در ایران اینطور نیست سوره مبارکه بقره آیه 275. الذین یاکلون الربا لا یقومون الا کما یقوم الذی یتخبطه الشیطان من المس ذلک بانهم قالوا انما البیع مثل الربا واحل الله البیع وحرم الربا فمن جاءه موعظة من ربه فانتهی فله ما سلف وامره الی الله ومن عاد فاولئک اصحاب النار هم فیها خالدون کسانی که ربا میخورند، (در قیامت) برنمیخیزند مگر مانند کسی که بر اثر تماسّ شیطان، دیوانه شده (و نمیتواند تعادل خود را حفظ کند؛ گاهی زمین میخورد، گاهی بپا میخیزد). این، به خاطر آن است که گفتند: «داد و ستد هم مانند ربا است (و تفاوتی میان آن دو نیست.)» در حالی که خدا بیع را حلال کرده، و ربا را حرام! (زیرا فرق میان این دو، بسیار است.) و اگر کسی اندرز الهی به او رسد، و (از رباخواری) خودداری کند، سودهایی که در سابق [= قبل از نزول حکم تحریم] به دست آورده، مال اوست؛ (و این حکم، گذشته را شامل نمیگردد؛) و کار او به خدا واگذار میشود؛ (و گذشته او را خواهد بخشید.) امّا کسانی که بازگردند (و بار دیگر مرتکب این گناه شوند)، اهل آتشند؛ و همیشه در آن میمانند.
از کجا شماها مدرک گرفته اید اینهمه کار تورم زا درکشور انجام میشه صداتون درنمیاد طرف یک شبه پولش چندبرابرمیشه حرفی نمیزنید ما نه کاروشغل داریم نه خانه وماشین تمام پس اندازمون رو سالهاست توبانک گذاشتیم به برکت شاهکارهای دولتها وبا سود ۱۰تا۱۸ددرصد تواین مدت پولمون با خاک یکسان شد اگر ۴سال پیش توشهرمون با ۲۵۰ میلیون میشد یک واحد ۶۰متری خرید اینکاررانکردیم توبانک گذاشتیم تواین مدت فقط ۱۳۰ میلیون سودش شد درحایکه همان واحد ۲۵۰ میلیونی الان شده دو میلیارد وپانصد میلیون!!!!!!!!یا ماشین ۲۰ میلیونی شده ۳۰۰میلیون!!!!!!صدای امثال شما انجا درنیومد حالا که صحبت از افزایش چنددرصد سود بانکی هست همه شما کارشناس شده اید کی جواب پودر شدن تمام پس اندازمون تواین سالها دربانک را میده؟
احتمالا بانک تجارت در ارزیابی خود فقط به سپرده های مشتریان خودش استناد کرده است . در یک آمار گیری ساده توسط مرجع ذ یصلاح روشن خواهد شد، که بخش اعظم وجوهات از حسابهای نومید کننده ی بورسی به سپرده های ۳۰ درصدانتقال یافته است. واگر هم امروز طلا ودلار گران تر شده است، تنها دلیل آن کوتا ه بودن زمان انتقال وعدم اطلاع رسانی فرا گیر بوده ، وبه همین دلیل زمانی که علاقمندان به شعبات مراجعه میکردند، با پایان سپرده گزاری مواجه بودند. واین وجوهات که دست مردم مانده اکنون وارد بازار ارز وطلا می شود. اثبات آن ساده است.
سلام. این ارزیابی بانک تجارت بدرد ننش می خوره، این طرح یک روزه بوده، ملت رو سر کار گذاشتن