با حذف مرزهای تجاری، صنعت حملونقل بهعنوان صنعتی زیرساختی در زمینههای اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی به پیشرفتهای بزرگی دست یافت؛ حملونقل هوایی و ریلی دو شاخه مهم در این صنعت هستند و در کنار حمل دریایی و جادهای این صنعت را کامل میکنند. هر دو روش حمل ریلی و هوایی برای جابهجایی کالا استفاده میشوند ولی تفاوت آن ها از دو بعد هزینه و زیرساخت مورد بررسی قرار میگیرد.
مقایسه دو روش حمل و نقل ریلی و هوایی
دو روش پرطرفدار حمل و نقل در دنیا، حمل ریلی و هوایی است. در مقایسه بین این دو، مواردی مانند انرژی، گنجایش، سرعت، عوامل خارجی و غیره موردتوجه قرار گرفته است. در این بخش مقایسه حمل و نقل هوایی و ریلی را با درنظرگرفتن موارد مختلف و تفاوتها و شباهتهای آنها برایتان بیان خواهیم کرد:
-
انرژی
مصرف انرژی یا سوخت یکی از عوامل مقایسه حمل هوایی و ریلی است. سوخت هواپیما از بنزین است که یک عاملی مهم در تعیین قیمت و همچنین آلایندگی هواپیما خواهد بود. هواپیما در زمان فرود و تیکآف انرژی زیادی مصرف میکند به همین دلیل دارای مصرف سوخت، آلایندگی و به دنبال آن هزینه بالایی است. سوخت مصرفی حملونقل ریلی گازوئیل است. این روش سوخت بیشترین کارایی و ارزانترین نوع سوخت نسبت به دیگر سوختهای مصرفی است.
-
ظرفیت مسافر و بار
در قطارهای سریعالسیر خدمات اضافه و جابهجایی بارها غیرممکن است اما سازندگان قطار، ترکیب قابل انعطافی ارائه دادهاند که بتوان در زمانهای مناسب ظرفیت قطار را تغییر داد. درصورتیکه در هواپیما برای ظرفیت بار محدودیت وجود دارد. نکتهی دیگری که قابلتوجه است میزان جابهجایی مسافر با یک قطار، معادل با ۱۷ دستگاه اتوبوس و یا ۳ فروند هواپیماست.
-
آلودگی محیطزیست
بنزین نوعی سوخت فسیلی است که به دلیل مصرف بیش از حد انرژی باعث ایجاد آلودگی در محیطزیست میشود. گازوئیل نوعی سوخت فسیلی است اما به دلیل مصرف کم از این ماده به محیطزیست آسیب زیادی وارد نمیشود. سوخت فسیلی گازوئیل به صنعت سبز معروف است. بنا بر آمار آژانس محیطزیست اروپا، هواپیماهای فعلی هرچند تعدادشان نسبت به خودروها بسیار کمتر است، اما بازهم بیش از 5 برابر بیشتر از خودروها و ۱۰ برابر بیشتر از قطارها آلاینده کربنی وارد جو کره زمین میکنند.
-
ایمنی
ایمنی یکی از عوامل مقایسه حمل هوایی و ریلی است که بسیار اهمیت دارد. در حمل و نقل ریلی به دلیل ایمنی در جابهجایی کالا و امینت مسافران جزو محبوبترین انتخابهای مسافران درونشهری، برونشهری و برونمرزی است. حمل و نقل امن، خطر آسیب به محموله را حین پرواز کاهش میدهد. در نهایت حمل و نقل هوایی روشی امن برای ارسال محموله است.
-
اشتغالزایی
سیستم ریلی از بخشهایی است که ضمن ایجاد اشتغال در واحدهای صنعت، برای یک دوره بلندمدت مشاغل خدماتی متنوعی را ایجاد میکند. ساخت و بهرهبرداری هر دستگاه واگن مسافربری برای ۱۵ نفر در یک دوره ۳۰ساله ایجاد اشتغال میکند.
-
سرعت
سرعت انتقال کالا برای هر دو صنعت حمل و نقل هوایی و ریلی در حال افزایش است. حمل هوایی از سرعت بالا در خدماترسانی و حمل و نقل در داخل کشور و خارج از مرز برخوردار است؛ اما در حمل ریلی، زمان توقف در حال کاهش است و قطارها این قابلیت را دارند که مسیرها را به طور یکسره و بدون توقف طی کنند.
حمل و نقل هوایی
خطوط هوایی برای حمل و نقل مسافر و محموله، به شکلهای متفاوتی خدمات ارائه میکند. انواع حمل و نقل هوایی عبارتاند از:
-
چارتر
پرواز چارتر یکی از روشهای حمل و نقل است. زمانی که بخش یا تمام صندلیهای یک هواپیما به طور کامل در اختیار یک شرکت هواپیمایی قرار گیرد، به آن پرواز چارتر میگویند. این روش پرواز بیشتر برای مسیرهای پرتردد در نظر گرفته میشود تا امکان رزرو بلیت در هر زمان میسر باشد.
-
سیستمی
در پرواز سیستمی مواردی همچون زمان، هزینه بلیت و گروه سنی باعث تغییر قیمت بلیت میشود. (زمان و هزینه پرواز در طول ماه مشخص و امکان تغییر آن وجود دارد).
-
بازرگانی
یکی دیگر از انواع حملونقل هوایی ترانزیت بازرگانی است که در این روش فقط کالاها جابهجا میشوند. در روش بازرگانی محمولهها از قواعد و اصول خاصی پیروی میکنند که توسط شرکتهای هواپیمایی ایرانی و بینالمللی تعین میشود. در این نوع پرواز حمل و نقل کالاها به دو روش متفاوت انجام میشود.
1. روش کارگو
حمل بار بهصورت دریایی یا هوایی به نقاط مختلف جهان را حمل و نقل بینالمللی کارگو گویند. بازرگانان و تجار که در حوزه صادرات و واردات فعالیت دارند، از این روش استفاده میکنند. این روش برای انتقال محصولات حساس و با حجم بالا استفاده میشود. تجار یا بازرگانان میتوانند محمولههای خود را با مرسولات دیگر به مقصد موردنظر ارسال کنند به همین جهت از هواپیماهای مخصوص باربری مطابق با استانداردهای ایمنی استفاده میشود.
2. روش فریت بار
این روش مناسب افرادی است که قصد مهاجرت دارند و کالای خود را همراه خود حمل و نقل میکنند. این خدمت را شرکت همراه دژ ایرانیان با بهترین شرایط ارائه میدهند و هر شخص حقیقی و حقوقی میتواند از آن استفاده کند.
حمل و نقل ریلی
حمل و نقل ریلی در ایران، در سال 1304 با ساخت راهآهن راه پایهگذاری شد. هزینه رشد و توسعه آن، از طریق انحصار هزینه قند و شکر تأمین میشد. حمل ریلی صرفاً برای مسافران و کالا، از نقطهای به نقطه دیگر توسط قطارها صورت میگرفت. بسیاری از صنایع مانند کشاورزی، سنگ و معدن، پتروشیمی، سازههای ساختمانی و… بیشترین انتقال را از روش حمل و نقل ریلی انجام میدهند.
معایب حمل و نقل ریلی
یکی از مهمترین مشکلات حمل و نقل ریلی این است که در تمام شهرها و کشورهای دنیا دسترسی به سیستم ریلی وجود ندارد.
حمل هوایی با سپاهان همراه
طبیعتاً حمل و نقل ریلی از ارزانترین روشهای حمل است ولی کمبود زیرساختهای ریلی در داخل کشور و عدم اتصال به بسیاری خطوط بینالمللی جزو اصلیترین موانع برای توسعه حمل و نقل ریلی است. در حال که حمل هوایی مشکل مسیرهای صعبالعبور و حتی خاک و دریا را ندارد. شرکت بازرگانی سپاهان همراه به آدرس اینترنتی www.sepahanhamrah.com با داشتن سابقه بلندمدت در این زمینه میتواند به شما در انتخاب روش مناسب برای حمل کالاهایتان کمک کند.