بررسیها نشان میدهد که شاخص طلا در معاملات جهانی۲۰۲۴ روند صعودی بهخود گرفته و در ۱۰ماه اول سال۲۰۲۴ حدود ۳۲درصد رشد کرده است.
به گزارش بنکر (Banker)، این افزایش نرخ جهانی طلا بازار داخل کشور را نیز تحت تاثیر قرار داده، به نحوی که قیمت سکه طلای طرح جدید برای نخستین بار به کانال ۵۵میلیون تومانی رسیده است.
روند معاملات ارزی گویای آن است که سوخت اصلی موتور سکه را طلای جهانی تامین میکند؛ چراکه نرخ دلار نوسان زیادی نداشته است.
قیمت طلای جهانی در ۱۰ ماه ابتدایی سال ۲۰۲۴ حدود 32 درصد رشد کرد. این در حالی است که قیمت این فلز در سال ۲۰۲۳ تنها ۱۳ درصد رشد کرده بود و در سال قبل از آن کاهشی بود.
کارشناسان نظرات متفاوتی در مورد علت رشد این فلز گرانبها دارند. برخی سیاستهای پولی انبساطی در اقتصادهای بزرگ جهان را مسوول این رشد قیمت میدانند.
طبق گزارش دنیای اقتصاد، برخی نیز معتقدند که افزایش تنشهای منطقهای در اوکراین و خاورمیانه و شرق آسیا بر این رشد اثرگذار بوده.
همزمان با بازارهای جهانی، قیمتها در بازار داخلی نیز افزایش یافت. قیمت سکه طلا طرح جدید روز گذشته به کانال ۵۵میلیون تومان رسید.
باید دید که آیا قیمت طلا بیش از این نیز رشد خواهد کرد یا متوقف خواهد شد؟
بعد از همهگیری ویروس کرونا، اقتصاد کشورهای جهان با یک شوک چشمگیر مواجه شد. نرخ بیکاری در ایالاتمتحده، بزرگترین اقتصاد جهان، سر به فلک کشید و بقیه کشورها نیز از این قاعده مستثنی نبودند.
پس از اینکه شیوع کرونا کاهش یافت و پایان همهگیری اعلام شد، کشورها تلاش کردند تا رونق را به اقتصاد آسیبدیده خود بازگردانند.
در این مدت، نرخ تورم نیز در کشورهای توسعهیافته به بیشترین حد خود در چند سال اخیر رسید.
سیاستگذاران برای مهار تورم، نرخهای بهره را افزایش دادند. آنها موفق شدند تا از طریق سیاست انقباضی پولی و افزایش نرخ بهره، تورم را کنترل کنند. اما بار دیگر بازار کار با مشکل روبهرو شد.
عوامل رشد طلا
نرخ بیکاری ایالاتمتحده در ۶ ماه اول سال ۲۰۲۴ از 3.7 درصد به 4.3درصد رسید. این اتفاق نگرانیها را درمورد احتمال وقوع رکود در این کشور افزایش داد.
سرمایهگذاران برای حفظ ارزش داراییهایشان، سرمایه خود را به سمت داراییهای کمریسکی مانند طلا آوردند و این امر باعث رشد قیمت طلای جهانی شد.
همزمان با این اتفاق، بانکهای مرکزی نیز ذخایر طلای خود را افزایش دادند.
با افزایش گمانهزنیها در مورد وقوع رکود و نزدیک شدن نرخ تورم به هدف ۲ درصدی بانکهای مرکزی، سیاستگذاران تصمیم گرفتند که نرخ بهره را کاهش دهند تا از وقوع رکود و سردشدن بازار کار جلوگیری کنند.
با کاهش نرخهای بهره، بار دیگر جذابیت طلا برای سرمایهگذاران افزایش یافت و قیمت این فلز گرانبها بیش از پیش رشد کرد.
احتمال دارد که بانکهای مرکزی در نشستهای آتی خود، به کاهش نرخهای بهره ادامه دهند و با این کار از رشد طلای جهانی حمایت کنند.
از نظر تاریخی طلا اغلب زمانی به اوج خود رسیده است که سرمایهگذاران احساس ناامنی کردهاند.
طبق مشاهدات، به نظر نمیرسد که قیمت طلا بهطور مستقیم با نرخ تورم یا خلق نقدینگی نیز همبستگی داشته باشد.
همچنین قیمت سهام شرکتهای معدنی و استخراجکنندگان طلا به اندازه خود طلا رشد نکرده است.